Les Herses  -  2017

Rødvin fra Gitton Pére & Fils

Pris: 130 kr. ved 6 flasker og 150 kr. ved 1 flaske 

Drue: Pinot Noir

Terroir: Druerne er dyrket på jordbundstypen Silex (flintsten)

Alder på stokkene: ca. 45 år

Høst: Druerne høstes med håndkraft 

Smagsnoter: En vin med en lidt mørkere farve end vanligt for Pinot Noir, hvilket skyldes, at vinen har ligget 2 år på ståltanke inden den er flasket. Det er en fremragende vin, hvis aromadufte er præget af skovbund og solbærblade. Vinens bouquet er rund og kompleks. Den smager af frugtige kirsebær, der suppleres med noter fra svampe, skovbund og et strejf af hvid peber.

Mad til vinen: Denne skønne Pinot Noir er en perfekt ledsager til rødt kød, samt retter med kylling og gris. Ønskes retter med mindre kød eller som supplement, er retter med svampe eller svampetærte et fantastisk godt bud.

Fremstilling: Når druerne er høstet sorteres grene og blade fra manuelt inden de sendes til macerationstankene, hvor de ligger i ca. 2 uger med daglige omrøringer, der skal sikre at mosten kommer tilstrækkeligt i berøring med skaldelene, da det giver farve til vinen. Når vinen har gæret den første alkoholiske gæring og vinmageren vurderer at farve med videre er perfekt, presses druerne og vinen pumpes over på ståltanke. Her foregår den malolaktiske gæring, hvorefter vinen modnes i ca. 2 år, inden den tappes på flaske

Lagring: Denne vin kan gemmes 4 til 6 år fra høståret

Lidt om producenten: Marcel & Huguette Gitton begyndte med et lille plot på under en hektar i 1945 og var banebrydende for single-site, terroir-fokuserede Sancerre vin.

Marcel Gitton, bedstefaren, var lidenskabelig for vinmarker og adskilte hver cuvée efter forskellige jordarter, podninger og udstilling. Pascal Gitton, sønnen, hans australske kone Denise og barnebarnet Chanel fortsætter traditionen i dag. Domænet er nu udvidet til 33 ha på 3 AOP'er, heraf 27 ha i Sancerre.

Hovedparten af deres parceller ligger midt på skråningerne under byen Sancerre tæt på den lille landsby Ménétréol, hvor optegnelser antyder, at munke bosatte sig og plantede vinstokke i det 12. århundrede. Deres parceller ligger rundt om bakken L'Orme aux Loups (Wolves Elm, 324m), hvor der tidligere lå et flintbrud indtil 1970'erne. Faktisk arbejdede Huguettes far med at læsse bådene på kanalen med blokke af flint og hans kone drev en lille bistrot ved kanalen.

Halvdelen af deres vinmarker dyrkes på denne Silex jord, som er vanskelig at bearbejde, men er givende, når det kommer til smagen af ​​de vine, der fremstilles der. De kan lide at tænke på det som en specialitet, da det repræsenterer mindre end 10% af det samlede vinareal i Sancerre. Deres vinstokke er gennemsnitligt 45 år gamle, og deres vinfremstillingsmetoder tilføjer vinene ekstra kompleksitet.