Champagne
Champagne ligger i det nordlige Frankrig, 150 km øst for Paris, og er et vinområde på ca. 33.000 hektarer. Knapt 200 km i længden og 100 km bred. Champagne adskiller sig fra andre vinområder ved, at de, der laver vinen, ikke nødvendigvis er de samme som dem, der dyrker druerne. Dette forhold mellem vinbønder og vinkøbmænd er stadig udbredt, om end der begynder at være flere mindre bønder, der selv producerer. Det synes vi hos Vivinum er spændende, og vi har derfor besluttet os for at tage nogle champagner hjem fra mindre, men anerkendte bønder.
Champagne er vin, der er gæret 2 gange for at fremstille bobler. Men det helt specielle ved champagne vs andre mousserende vine, er den utrolig kalkholdige undergrund, kombineret med mineralrige hav- og skaldyrsaflejringer.
Vinen laves af en eller flere af tre druesorter Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Menuier. Champagne ligger typisk på en alkoholprocent på 11-12 %. Non-vintage champagne (dvs. ingen årgangsbetegnelse) udgør ca. 90% af alle champagner.
Klassificeringen af Champagnes områder og terroir, sker hverken som i Bordeaux el. Bourgogne. I Champagne er de enkelte landsbyer i området klassificeret som enten Grand Cru, Premier Cru el. uden klassifikation. 70% af champagneområdet er AOC, mens 41 byer, ca 20%, har Premier Cru status. Grand Cru er i 17 byer, og er altså de ypperste regioner.
Champagne er god til hummer, til øster, krabber, til kaviar, men da også til en hamburger eller en cæsar salat – eller helt uden mad. Skaldyr er et perfekt match til Champagne, da skaldyr har en mineralsk og kalket smag fra skallerne, der matcher champagnes mineralske kalkholdige jordbund.
Hvis du er til de lette, syrlige bobler, så kan du finde et par spændende vine her i Vivinum, se under menuen Vine.