Sancerre Rouge  –  2019

Rødvin fra Domaine Michel Girard et Fils

Pris: 145 kr. ved 1 flaske og 125 ved 6 flasker

Drue: Pinot Noir

Terroir: Druerne er dyrket på forskellige parceller, beliggende på de tre forskellige jordbundstyper de har i Sancerre. 

Alder på stokkene: ca. 20 år

Høst: Druerne håndhøstes 

Fremstilling: Når druerne er høstet sorteres grene og blade fra manuelt inden de sendes til “afstilkeren”, hvor de skilles fra stilkene. Her har vinmageren mulighed for indstille hvor meget druerne skal knuses og fx hvor mange stilke der skal bevares. Dette valg har betydning for det endelige resultat da stilkene fx også bidrager med tanniner til vinen. Fra “afstilkeren” sendes druerne op i macerationstankene, hvor de ligger i ca. 2 uger med daglige omrøringer, der skal sikre at mosten kommer tilstrækkeligt i berøring med skaldelene, da det giver farve til vinen. Når vinen har gæret den første alkoholiske gæring og vinmageren vurderer at farve med videre er perfekt, hældes vinen på ståltanke. Her modnes vinen i ca. 5 måneder, hvorefter den blandes med ca. 10 % rødvin der har ligget på egetræsfade, inden den tappes på flaske.

Smagsnoter: Den første duft er ret diskret, med ristede toner. Efter luftning åbner den sig for en mere frugtagtig profil, med en bund af røde bær kombineret med krydderier (peber og muskat). Noter af kirsebær og blomme giver et indtryk af sødme. Slutningen er varm med noter af peber og nelliker samt grillede toner – en dejlig sommervin.

Mad til vinen: En rødvin der kan supplere de fleste lette retter, hvor kød indgår, eller pastaretter. Er perfekt som et lækkert glas rødvin på terrassen

Lagring: Denne vin kan gemmes 4 til 5 år fra høståret

Om producenter: Allerede i  1789 under den franske revolution, blev der dyrket vine på vingården Domaine Michel Girard et Fils. Det er nu den 7. generation der fastholder den stolte vin tradition. Vingården er beliggende i den lille landsby Verdigny, kun fire en halv kilometer fra middelalderbyen Sancerre. Faderen Michel er stadigvæk aktiv, men ellers er det sønnerne Philippe og Benoit der deler opgaverne med at pleje vinstokkene og styre produktionen fra drue til vin. Familien tilhøre den skare af vinbønder der holder fast i at være uafhængige af store producenter. På deres bare 20 hektar produceres traditionelle Sancerre vine, enkeltmarks vine samt to fadlagrede vine. De to faglagrede vine produceres i et meget begrænset antal og er i høj grad et ønske om ”lege”, samt bevare traditionerne for at producere vin på fade. 80 % af produktionen er Sauvignon Blanc til de hvide vine og af de resterende 20 % af produktionen er Pinot Noir, hvoraf halvdelen bliver til rødvin og den anden halvdel går til fremstillingen af en tør og frisk rosévin. Familiens parceller (del af en mark) er fordelt over det meste af kommunen. Otte parceller ligger centralt i området nær Verdigny på en jordbund med overvejende kalksten (Cailottes), seks parceller ligger på en jordbund på kalkrig ler (Terres Blanches) og de sidste 11 parceller ligger i den østlige del af Sancerre med mest flint i undergrunden, også kaldet Silex.