Cuvée Rouge  –  2018

Rødvin fra Domaine Michel Girard et Fils

Pris: 150 kr. ved 6 fl. og 170 kr. for 1 fl.

Drue: Pinot Noir

Terroir: Druerne er dyrket på forskellige parceller, beliggende på de tre forskellige jordbundstyper de har i Sancerre (Terres Blanches, Caillottes og Silex). 

Alder på stokkene: 20 til 30 år

Høst: Druerne håndhøstes 

Fremstilling: Når druerne er høstet sorteres grene og blade fra manuelt inden de sendes til “afstilkeren”, hvor de skilles fra stilkene. Her har vinmageren mulighed for indstille hvor meget druerne skal knuses og fx hvor mange stilke der skal bevares. Dette valg har betydning for det endelige resultat da stilkene fx også bidrager med tanniner til vinen. Fra “afstilkeren” sendes druerne op i macerationstankene, hvor de ligger i ca. 2 uger med daglige omrøringer, der skal sikre at mosten kommer tilstrækkeligt i berøring med skaldelene, da det giver farve til vinen. Når vinen har gæret den første alkoholiske gæring og vinmageren vurderer at farve med videre er perfekt, hældes vinen på egetræsfade. Her lagres vinen i 12 måneder frem til november, inden den bliver hældt på tank og vinen fra de syv fade blandes. Vinen ligger nu fire måneder i tanken, før den flaskes i februar ca. 17 måneder efter druene er høstet.

Smagsnoter: Mørke bær, så som kirsebær, grillede noter af nødder og cacao. God kraftfuld struktur men alligevel let

Mad til vinen: En rødvin der kan supplere de fleste lette retter, hvor kød indgår, eller pastaretter. Er perfekt som et lækkert glas rødvin på terrassen

Lagring: Denne vin kan fint ligge 10 år fra høståret

Lidt om producenten:  Allerede i 1789 under den franske revolution, blev der dyrket vine på vingården Domaine Michel Girard et Fils. Det er nu den 7. generation der fastholder den stolte vin tradition. Vingården er beliggende i den lille landsby Verdigny, kun fire en halv kilometer fra middelalderbyen Sancerre. Faderen Michel er stadigvæk aktiv, men ellers er det sønnerne Philippe og Benoit der deler opgaverne med at pleje vinstokkene og styre produktionen fra drue til vin. Familien tilhøre den skare af vinbønder der holder fast i at være uafhængige af store producenter. På deres bare 20 hektar produceres traditionelle Sancerre vine, enkeltmarks vine samt to fadlagrede vine. De to faglagrede vine produceres i et meget begrænset antal og er i høj grad et ønske om ”lege”, samt bevare traditionerne for at producere vin på fade. 80 % af produktionen er Sauvignon Blanc til de hvide vine og af de resterende 20 % af produktionen er Pinot Noir, hvoraf halvdelen bliver til rødvin og den anden halvdel går til fremstillingen af en tør og frisk rosévin. Familiens parceller (del af en mark) er fordelt over det meste af kommunen. Otte parceller ligger centralt i området nær Verdigny på en jordbund med overvejende kalksten (Cailottes), seks parceller ligger på en jordbund på kalkrig ler (Terres Blanches) og de sidste 11 parceller ligger i den østlige del af Sancerre med mest flint i undergrunden, også kaldet Silex.