Ultimus  –  2018

Hvidvin fra Domaine Thomas

Pris: 200 kr. ved 6 flasker og 220 ved 1 flaske

Drue: Sauvignon Blanc

Alder på vinstokkene: 50 år

Høst: Håndhøstes

Fremstilling: Når druerne er presset køles mosten til under 8 grader for at ”trække”. Herefter hæves temperaturen til 18 til 20 grader og gæringen går i gang. Gæringen foregår alene med naturlig gær. Efter gæringen på ca. 10 dage modnes vinen med ”lees” (de små dele af drueskal, blade og stilk der er kommet med igennem pressen) i 12 måneder, på store ståltanke. Under modningen foretages ”Bâtonnage” – jævnlige omrøringer af vinen for at få bundfaldet (lees) rundt i tanken, da det giver ekstra smag til vinen. En let klaring af vinen foretages ved brug af ler. Vinen filtreres lidt før aftapningen.

Smagsnoter: Denne hvidvin er meget rig på smag og har en kompleks blanding af aromaer.  Den har en dejlig eftersmag med en balanceret syre.

Mad til vinen: Vinen er med dens kompleksitet en anderledes og fyldig Sancerre, der går fantastisk til retter med tyngde. Således passer den rigtig godt til hvidt kød fx kylling og kotelet af gris. Men er et perfekt match til en ret med kalvekød og en sauce af Roquefort.

Som øvrige hvide Sancerre er det en dejlig vin til fisk. Særlig en fisk som laks, er med dens fedme, et godt valg til vinen. Den passer også godt til en hyggestund med en palet af fede oste. Bør serveres ved 8 til 10 grader

Lagring: Er drikkeklar nu og kan gemmes 5 til 10 år

Lidt om producenten: I den lille landsby Verdigny, ikke langt fra Sancerre selv, har Julien Thomas gradvist overtaget af sin far, Jean. Han fortsætter familietraditionerne, der begyndte så længe tilbage som i 1600-tallet og støttes af sin partner, Justine, ligesom hans mor Ginette, støttede sin far. Deres arbejde bygger på viden opbygget gennem århundreder og samtidig tilføjer Julien sit personlige præg og har forpligtet sig til at producere rigere Sancerre-vin ved hjælp af naturlige teknnikker.

Deres “Nul kemisk tilgang” understreger respekt for druerne. De følger en biodynamisk tilgang, hvilket gør det muligt for vinstokken at udfolde sin unikke ”personlighed”. Det er også en kultiveringsfilosofi i total harmoni med miljøet. For eksempel opretholder de en naturlig balance i jorden ved at bearbejde den med omhu og derved tilskynde til rigere mikrobiel aktivitet og bedre vandoptagelse. Brug af naturlige elementer i dyrkningen af ​​vinstokken skaber et gunstigt miljø for flora og fauna til gavn for vinstokkene. Den pleje, de giver ​​vinstokkene, tilskynder til udvikling af naturlige gæraromaer og typicitet. Ikke hjemmehørende gær har en tendens til at påvirke aromaerne, hvilket kan nedsætte kvaliteten af vinen.