Perle Noir
Champagne fra Soutiran
Pris: 390 kr. ved 3 flasker og 430 kr. ved 1 flaske
Drue: 100% Pinot Noir
Appellation: Grand Cru, Ambonnay
Årgang: Non-vintage
Vinificering: Har ligget 3 år på bærmene (Sur Lie) og er delvist malolaktisk gæret, hvilket er en organisk proces (autolyse), hvor druens naturlige æblesyre omdannes til en mælkesyre. Dette gør vinen lidt blødere i stilen.
Restsukker: 6 gram pr liter – Brut
Alkohol: 12%
Frigivet: 2024
Antal flasker: ca. 5.000 stk. pr. år
Smagsnoter: Gylden i farven, der afslører en flot renhed og mineralitet. Fyldig, kompleks og tør i ganen. Næsen åbner op med noter af figen, pærer og ananas. Ved smagning er vinen rig og fløjlsagtig. Den kombinerer frugtagtig rundhed med mineralitet og efterlader et strejf af havsalt. Dens smag er bemærkelsesværdig lang og dens friskhed forbløffende for en Blanc de Noirs.
Mad til vinen: Serveres gerne til kammuslinger, svamperisotto eller kylling med trøfler.
Lagring: Er drikkeklar nu, men kan gemmes i mindst fem år.
Awards: Wine Advocate Robert Parker : 92/100, Gilbert et Gaillard : 92/100
Lidt om producenten: Det er et familie drevet hus der forvalter 6 hektar vinstokke, hvoraf størstedelen er beliggende på AMBONNAY’s terroir. Et par parceller med 1er Cru – i landsbyerne Trépail, Chigny les Roses, Ludes og Chamery.
De respekterer bæredygtig vindyrkningspraksis. Efter jordanalyse beriges arealer, der mangler næringsstoffer, kun med organisk gødning. Bearbejdning af jorden reducerer behovet for herbicider.
De ca. 30 parceller høstes manuelt over en periode på ca. 10 dage. Efter presningen med en membranpresse på 4000 kg begynder juicerne deres alkohol- og malolaktiske gæringer i et temperaturkontrolleret miljø. En ekstra palet af aromaer kommer fra egetræsfade, som komplementerer de rustfri stålkar.
Vinene, gæret på store fade, lagres på bærme indtil blandingen. En omrøring af bærmen foretages i et stykke tid afhængigt af årets profil. Inden aftapning gennemgår vinene en koldstabilisering og filtreres ved hjælp af lerfiltre. Når de er aftappet, hviler cuvéerne vandret på bærme mellem 3 og 8 år, afhængig af cuvée, før de disgorges.
Doseringsmængden omdefineres årligt for hver enkelt cuvée efter forsøg i laboratoriet og blindsmagninger. Vinens harmoni og balance er de elementer, som smagsudvalget efterspørger.
Efter disgorgement hviler cuvéerne i gennemsnit yderligere 6 måneder, før de mærkes og sælges. Denne supplerende hvileperiode giver mulighed for vinens homogenitet.