Terres Blanches  –  2018

Hvidvin fra Domaine Thomas

Pris: 160 kr. ved 1 flaske og 140 ved 6 flasker

Drue: Sauvignon Blanc

Alder på vinstokkene: 20 til 30 år

Høst: Druerne både hånd- og maskinhøstes

Fremstilling: Når druerne er presset køles mosten til under 8 grader for at ”trække”. Herefter hæves temperaturen til 18 til 20 grader og gæringen går i gang. Gæringen foregår alene med naturlig gær. Efter gæringen på ca. 10 dage modnes vinen med ”lees” (de små dele af drueskal, blade og stilk der er kommet med igennem pressen) i 6 til 8 måneder, på store ståltanke. Under modningen foretages ”Bâtonnage” – jævnlige omrøringer af vinen for at få bundfaldet (lees) rundt i tanken, da det giver ekstra smag til vinen. En let klaring af vinen foretages ved brug af ler. Vinen filtreres lidt før aftapningen.

Smagsnoter: En syrerig hvidvin med en fyldig bouquet. Den efterlader en god, men subtil eftersmag af frugter: abrikos og citrus. En vin der samtidig er præget af mineralitet.

Mad til vinen: Denne hvidvin anbefales som en dejlig ledsager til de fleste ovnstegte fisk med hvid sauce fx beurre blanc, hvor vinen virker forfriskende på saucens kombinationen af syre og fedme. Den vil også gå godt sammen med både varm som kold fisk, tilberedt med et pift af citrus og fx en forfriskende salat med olie/eddike dressing.

Blåmuslinger, rejer og fjordrejer vil være de foretrukne skaldyr til denne vin. Vinens balance af syre og mineralitet komplimenterer blåmuslingernes markante smag og supplerer rejer of citron, med vinens syren.

Selvfølgelig er denne vin også perfekt til gedeost Le Crottin de Chavignol eller ren og skær som aperitif til en hver lejlighed.

Lagring: Er drikkeklar nu og kan gemmes 3 til 5 år

Lidt om producenten: I den lille landsby Verdigny, ikke langt fra Sancerre selv, har Julien Thomas gradvist overtaget af sin far, Jean. Han fortsætter familietraditionerne, der begyndte så længe tilbage som i 1600-tallet og støttes af sin partner, Justine, ligesom hans mor Ginette, støttede sin far. Deres arbejde bygger på viden opbygget gennem århundreder og samtidig tilføjer Julien sit personlige præg og har forpligtet sig til at producere rigere Sancerre-vin ved hjælp af naturlige teknnikker.

Deres “Nul kemisk tilgang” understreger respekt for druerne. De følger en biodynamisk tilgang, hvilket gør det muligt for vinstokken at udfolde sin unikke ”personlighed”. Det er også en kultiveringsfilosofi i total harmoni med miljøet. For eksempel opretholder de en naturlig balance i jorden ved at bearbejde den med omhu og derved tilskynde til rigere mikrobiel aktivitet og bedre vandoptagelse. Brug af naturlige elementer i dyrkningen af ​​vinstokken skaber et gunstigt miljø for flora og fauna til gavn for vinstokkene. Den pleje, de giver ​​vinstokkene, tilskynder til udvikling af naturlige gæraromaer og typicitet. Ikke hjemmehørende gær har en tendens til at påvirke aromaerne, hvilket kan nedsætte kvaliteten af vinen.