Mad til vinen
En klassisk hvidvin fra Sancerre passer perfekt som aperitif på terrassen en solskinsdag, men endnu bedre til mad som fisk, skaldyr, salater og fede oste, især den franske gedeost: Crottin de Chevre.
For vine lavet på Sauvignon Blanc druen fra Sancerre gælder, at de modsat andre hvidvine, har let ved at indgå i et harmonisk samspil med retter, hvor der er dominans af grøntsager eller salater.
Vinens friskhed, frugtnoter og syreintensitet er et perfekt match til salater, der tilføres en syreholdig dressing af olie og især (vin)eddike.
Når valget af vin til fisk skal vælges, fx en sommerdag med smørstegt rødspætte drysset med persille og pyntet med citron, vil vi anbefale vores de sprøde syrerige vine. Fisken, syren fra citronen og syreintensiteten fra vinen udgør tilsammen et harmonisk måltid.
Drømmes der om at servere friske rejer eller andre skaldyr til gæsterne, så vil valget af en hvid Sancerre igen være et godt valg. Mineraliteten, med noter af citrus og syren fra vinene supplerer skaldyr, muslinger og østers perfekt.
Et glas kølig Sancerre vil være et rigtigt godt bud på at servere til retter lavet af grøntsager som tærter af asparges, spinat og laks, eller broccoli. Friskheden og syren fra vinen ophæver også her både fløden og æggene i tærten, samt supplerer syren fra grøntsagerne og de eventuelle friske krydderurter, fx citron timian.
Disse friske og tørre hvidvine udgør et virkelig godt match til oste. Modsat hvad mange måske tænker, er friskheden og syren i de hvide vine bedre at drikke til de ofte fede og tørre oste. Vinen frisker munden op efter osten og modsat rødvinen er der ingen tanniner, der virker udtørrende i munden.
De fadlagrede hvide vine vi har i vores sortiment, er anderledes end den klassiske Sancerre. Disse vine har en kraftigere bouquet og en kompleksitet, der bidrager til at vinen nemt kan gå til retter der i selv har tyngde. Det er retter bestående af fjerkræ fx kylling og and, lyse kødretter som gris, lidt tungere fiskeretter, hvor både smør og fløde indgår fx fisk “Beurre Blanc” samt en palet af fede og cremet oste.
De fadlagrede vine smager også vidunderligt til fx en frokost bestående af salat med gratineret gedeost, Cottin de Chevre.
Der røde vine fra Sancerre laves på Pinot Noir druen som i Bourgogne.
Vi har både fadlagrede og ikke fadlagerede rødvine i vores sortiment, men med forskellige udtryk i både dybde og smag.
Nogle er uden garvesyre, men dog med en blid dominans af syre. Vinene er lette i smagen og intensiteten. Manglen på tanniner og med den milde sødme gør denne vin nem at drikke. Vinen skal serveres køligt og er et glimrende valg at drikke en varm sommeraften både alene og sammen med lettere retter af både kød og ost. Det er en vin der vil matche de fleste retter med grønsager, lyst kød.
Andre vine har en kraftfuld bouquet og kompleksitet, der åbner sig i glasset. Det er kraftigere vine, med blid syre fremfor tanniner, hvorfor de er dejlige vine at drikke. Det er en vine der vil være et perfekt match til røde bøffer med al dente grøntsager, fyldig kødret med eller uden kraftige sauce.
Julien fra Domaine Thomas har taget sin uddannelse i Bourgogne, der ligger ca. 200 km fra Sancerre og dyrker en rødvin der efter vores overbevisning kan matche smagen med vine derfra. Det er en rødvin, hvor kvaliteten er i top og til en pris der ligger under samme kvalitet fra Bourgogne.
Vinene har en dejlig smag af mørke bær, ofte kirsebær iklædt noter fra egefadet i form af ristede nødder eller vanilje.
Rosévine fra Sancerre der også er lavet på Pinot Noir druen er syrerige vine, der er det perfekte glas som aperitif. De er alsidige drikke som køligt supplerer både den lette frokostanretning med lyst kød, salat og grønt, og er et perfekt match til charcuteri eller det asiatiske køkken.